Lektörsomdöme

EUGENE - VID NAPOLEONS SIDA,
NOHRENIUS, KERSTIN

Som pappa till Sveriges drottning Josefina och svärfar till kung Oscar I är Eugène de Beauharnais tillsammans med Jean Baptiste Bernadotte stamfar för det svenska kungahuset. Genom Oscars äktenskap sammanbands Napoleons familj med marskalk Bernadottes, och franska revolutionens söner kom därmed att överleva långt uppe i norr.

Kerstin Nohrenius, f.d. informationschef i Täby, som länge fascinerats av Frankrike, har gjort en klassisk biografi över kejsarinnan Joséphines son och följt honom från barndomen i revolutionens tumult och faderns avrättning, via slagfälten tillsammans med Napoleon till det fridfulla hemmet i München på 1820-talet. Som för så många av den tidens gestalter vilar ett vemod över hans livsöde som Nohrenius varit lyhörd för och skickligt lyckats fånga.

Även om inget nytt källmaterial presenteras eller en direkt nydanande bild målas upp, är biografin viktig för oss svenskar eftersom vi saknar information om denna anfader till vårt kungahus. Generösa illustrationer och ett enkelt språk gör boken lämplig för både läsecirklar och historieintresserade.

Ulf Lindgren & Bibliotekstjänst

<< TillbakaÅkermans Förlag/KompetensGruppen, World Trade Center D8, 111 64 Stockholm
Telefon 08-20 21 10, fax 08-20 78 10. e-post info@akermansforlag.se